Életszemlélet

Hogyan segíthet ez a logika az életeden?

Mit jelent a sors valójában?

A logikám egyik lefontosabb részének azt tartom, hogy a Mindenség szabályszerű és ebből az következik, hogy minden részének sorsa van. A káosz nem elfogadható a számomra. Mivel csak két lehetőség van és a sors vagy a káosz közül lehet választani, ezért akkor is a sorsot választanám, ha nem lenne pontos a logikám. Hiszek a logikám helyességében, így csak az eleve elrendeltséget tudom elfogadni.

Teljesen mindegy, hogy teremtett-e a világunk, vagy hogy a Mindenség közvetlen részeként létezünk-e. Mindenképpen sorsunk van.

A sors nem egy rossz dolog!!!

Minden változásnak oka van. A múlt meghatározza a jelent. Kb. ennyi a sors lényege.

Nézzük meg kicsit részletesebben. A jelen csak egy pillanat. Van, de a pillanat végtelenül kicsi és nem kézzelfogható. Nem tekinthető időintervallumnak. Amit gondolunk, döntünk, teszünk már a következő pillanatban a múlt lesz.

A sors nem azt jelenti, hogy tehetetlenek vagyunk. Minden ember a sorsának AKTÍV résztvevője. Bármi, amit teszünk, a következő pillanatban a múlt lesz és így teljesedik be a sorsunk. Véleményem szerint ezt jelenti, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa. Ugyanerre a gondolatra vonatkozik, hogy segíts magadon és Isten is megsegít.

Azt fogjuk tenni, amit a szívünk és az eszünk diktál és a környezetünk, valamint az adottságaink (tulajdonságaink) megengednek. A múltból és a jelen állapotból kiindulva meg fogjuk hozni a döntéseinket és cselekedni fogunk (a passzivitás is egyfajta tett).

Ennek az első résznek a legfontosabb mondanivalója, hogy a sorsunknak aktív elemei vagyunk. Nélkülünk nem teljesedik be a sorsunk. Nincs olyan, hogy hiába teszünk bármit, úgyis a sorsunk dönt helyettünk. Bárhogy döntünk, bármit teszünk, az a sorsunk része. Mi mindannyian részei vagyunk az egésznek és így tőlünk is függ a sorsunk.

-----------------------------

Miután jól összezavartalak, bátran megnyugodhatsz, hiszen nem tudsz rosszul dönteni. Nincs rossz vagy jó döntés. A jó és a rossz már nézőpont kérdése, azaz szubjektív dolog. Amikor elemzed a lehetőségeidet és döntésre jutsz, a lehető legjobb tudásod szerint fogsz dönteni. Ha később rájössz, hogy rosszul döntöttél, az azért van, mert közben újabb tapasztalatokat szereztél és okosabb lettél. A döntésünk pillanatában mindig a legjobb döntésre jutunk – önmagunkhoz képest. Később már nem ugyanazok leszünk, így később esetleg már mást tekintünk legjobb döntésnek.

Ha sokat aggódsz, félelmeid vannak, akkor az előző gondolatok miatt máris csökkenhet az aggódásod, félelmed, hiszen bármit teszel, az a számodra kiszabott út része! „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.” (Szent Biblia)

Ha visszatekintesz és elgondolkodsz a múltadon, beláthatod, hogy a körülmények miatt lettél az, aki most vagy. Márpedig a rajtunk kívüli világ sokkal hatalmasabb, mint mi vagyunk. Ezért igaz, hogy porszemek vagyunk csupán. Ha hívő ember vagy, ne aggódj, hogy rossz útra tévedsz. Isten megszabta az utadat. Te csak tedd azt, amit a szíved és az eszed diktál. Isten tudja, hogy ki vagy és amit életeden során átélsz, az az akarata szerint történik. A te feladatod, hogy egyre bölcsebb legyél és ezáltal a lelked folyamatosan egyre tapasztaltabb lesz. Nézz végig a múltadon és nézd meg, hogy most mit csinálsz.

-----------------------------

Ha elég mélyen megérted a sors lényegét, képes leszel megbocsátani másoknak és magadnak is. Adott pillanatban nem tudunk mások lenni, mint ami abban a pillanatban vagyunk. Ez másokra is igaz. A csecsemő nem akar gyilkos lenni, de a körülmények azzá tehetik. Ha belátod, hogy mindenkinek sorsa van, akkor képes lehetsz a megbocsátani. Ha úgy érzed, hogy rosszat tettél, most már képes lehetsz megbocsátani magadnak.

Nem vagy hibás !!!

Az vagy, aki vagy. Ilyenné tett a sorsod (aminek persze te is részese vagy).

Ez azt jelenti, hogy akkor bármit tehetünk?

Egyáltalán nem ezt jelenti!

Ha teszel valamit, akkor a tettednek következményei lesznek. Elsőre talán fel se tűnik, de minden tetted hatással lesz a jövődre. Az okos ember számba veszi a lehetséges következményeket és utána dönt. Ha úgy döntesz, hogy a tetted más embereknek kellemetlenséget okoz, akkor számíthatsz rá, hogy esetleg büntetést fogsz kapni. Ha azonban tiszta lelkiismerettel élsz, mert törekszel a jóra, akkor jó életed lehet.

Jó, ha tudod, hogy más ember akkor lát jónak, ha ezt nyilvánvalóvá teszed. Nem elég a gondolataidban jónak lenned. A tetteid által meg kell, hogy lássa a másik ember, hogy te jó szándékkal vagy felé.

-----------------------------

A közgazdászok jól tudják, hogy befektetés nélkül nincs haszon. Ajándékban részesülhetsz ugyan a sors akaratából, de ha jobb életet akarsz, akkor tenned kell érte. Ha gyilkos leszel, akkor előbb vagy utóbb utolérhet az ítélet. Ne keresd a bajt, hogy a baj se keressen téged. Ha jót akarsz kapni másoktól, akkor legyél olyan emberré, aki vonzza a jót. Nem véletlenül elterjedt összefüggés a siker könyvekben, hogy lenni – tenni – birtokolni. Legyél olyan emberré, aki meg tudja tenni a szükséges tetteket, hogy a végén birtokolhasson dolgokat. Ez nem csak a tárgyakra, hanem a tudásra is igaz. Vágynod kell a tudást, hogy nyitott elmével tanulhass, kísérletezz és a megfelelő mennyiségű tanulás, megtapasztalás meghozza a tudást.

Ezért javasolják a sikeres emberek a kezdő vállalkozóknak, hogy szinte mindegy milyen vállalkozást indítasz, csak csináld. Ha elkövetsz hibákat, az az élet része. A hibák által tapasztaltabb leszel és a megfelelő mennyiségű tapasztalat meghozza a vágyott sikert. Éppen emiatt ne félj, hogy hibázni fogsz, mert aki tesz dolgokat, az hibázhat. Bátran tedd meg, ami szerinted szükséges és egyre tapasztaltabb leszel. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy bátran tedd tönkre magad, hanem hogy ne félj cselekedni.

-----------------------------

Ahogy írtam, a sors tudata által képes lehetsz megbocsátani másoknak és magadnak is. Ugyanakkor azt is írtam, hogy tenned kell a szebb jövőd érdekében. Ne feledd, hogy a sorsod aktív része vagy.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy fogadd el a másik ember tettét. Azt jelenti, hogy nem kell haragudnod a másikra. Ha azt akarod, hogy a másik ember ne kövessen el rossz dolgokat veled szemben, akkor tegyél érte. Ha nem akarsz meghalni a csatamezőn, akkor esetleg le kell lőnöd a rád támadó ellenséget, ha a lefegyverzésére nincs mód. Ha valaki kiabál veled és neked ez kellemetlen, akkor tegyél érte, hogy abbahagyja a kiabálást. Nem kell haragudnod, nem kell dühösnek lenned. Ha elég sokat gyakorlod a sor tudatát, akkor elég erőssé válhatsz, hogy a harag, düh, gyűlölet és más hasonló indulatok messze elkerüljenek.

Ne hidd, hogy változni egyszerű! Ne gondold, hogy a sors tudatát könnyű elsajátítani! Én is nap mint nap gyakorlom, de még sokat kell gyakorolnom.

Amit javaslok, tekints kellő alázattal a múltadra és a körülményeidre. A múltat nem lehet megváltoztatni! A legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod tényként. A múlt higgadt tudomásul vétele jelenti a múlttal szembeni alázatot. A jövő az, amiért tehetsz, ezért elemezheted a múltad, de tegyél a jövődért. Kívánhatsz bármit, de gondold végig a lehetőségeidet és ezek alapján cselekedj.

-----------------------------

Ha kellően átérzed a sors lényegét, csökkenni fog az elégedetlenséged. Mindenkinek sorsa van. Neked is sorsod van. Nem tudsz más lenni most, mint ami most vagy. Az utad során majd formálódsz, tapasztalsz dolgokat, egyre többet fogsz tudni, így folyamatosan változni fogsz.

Elégedetlenkedni felesleges! A dolgok most éppen olyanok amilyenek tudnak lenni.

Ha változtatni akarsz, akkor neked kell tenned a változásért. Gondold végig, hogy mi szükséges a kívánt cél érdekében és ebből mit tudsz te megtenni, majd tedd is meg. Az lesz a sorsod, amit megteszel, illetve átélsz.

Elégedetlenség és aggódás helyett tekinthetsz kíváncsisággal is a jövődre. Az életedet egy hatalmas kalandként is felfoghatod. Nap mint nap találkozhatsz váratlan fordulatokkal. Kevesebb elégedetlenséggel és aggódással sokkal szebbnek fogod látni a világot.

Meg kell élned bizonyos dolgokat. Ha nem vagy gazdag, akkor dolgoznod kell a megélhetésedért. Magad helyett tekints rá a külvilágra és fókuszálj a jó dolgokra. Kellő nyitottsággal észre fogod venni az életed szép dolgait és ez egyre boldogabbá fog tenni.

Ha valami gátolja a nyugodt, békés életedet, akkor keresd meg a módját, hogy a gát megszűnjön, azaz tegyél a célod elérése érdekében.

-----------------------------

Sokat lehetne még írni a sorsról. Ha figyelmesen végigolvastad az írásom, akkor láthatod, hogy a sors nem jó vagy rossz. Egyszerűen ez van és kész. A sors tudata által képes lehetsz elengedni a benned rejlő indulatokat, képes lehetsz megbocsátani másoknak és magadnak, sőt kalandként is meg fogod tudni élni a hétköznapokat. A lelki sebeid gyógyulhatnak.

 

Mint ahogy az óceán egy cseppje elmondhatja magáról, hogy én vagyok az óceán, úgy mi is elmondhatjuk, hogy mi vagyunk a világ és mindannyian végső soron egyek vagyunk. Ha a Teremtő teremtette a világunkat és mindannyian Ádámtól és Évától származunk, akkor rokonok vagyunk, testvérek vagyunk, egy nagy család vagyunk.

-------

Bármely jószándékú észrevételed, javaslatod, kérdésed szívesen elolvasom, ha megírod a  vilagnezet2022@gmail.com címre.

 

Oldalak:

Főoldal

Logika

Érdekes kérdések

Életszemlélet

Meditáció

Egyéb gondolatok

Változások jegyzéke