Meditáció

Az alábbiakban leírom a leglényegesebb elemeit az általam gyakorolt meditációnak.

Ez a gyakorlat BÁRKINEK hasznos lehet. Az elsajátításhoz idő kell. Nem biztos, hogy elsőre sikerül neked elérned azt, amit nekem csak a századik alkalom után, habár neked lesz egy útmutatód és én magamtól találtam rá a módszerre.

A legrosszabb, ami történhet veled a gyakorlás közben, hogy elalszol.

Lépések:

1. Helyezkedj el kényelmesen. Ezt megteheted például egy kényelmes széken. Az ágyat, azaz a fekvő helyzetet nem javaslom, mert akkor félig máris garantált az alvás. Mivel különbözőek vagyunk, ezért egyeseknek az ágy, azaz a fekvő helyzet is jó lehet. A cél az, hogy a tested ellazult állapotban is megtartsa a pozícióját és eközben ne érjenek ingerek, azaz körülbelül fél óra múlva se érezd kellemetlennek a pozíciót.

2. Elhelyezkedést követően hunyd be a szemed és lazítsd el a tested. Az ellazultság fokozható a tested egyes izmainak esetenkénti apró mozgatásával. Tapasztald ki, hogy nálad mi hogyan működik.

3. A tested ellazítását követően az elméd is lazítsd el. Nehéz ezt leírni. Mintha az agyad izmokból állna és megpróbálod ezeket ellazítani.

4. A következő lépésben próbáld meg elérni a „Nem gondol” állapotot. Ez az akaratmentes állapot elérése. Ha gondolatok cikáznak a fejedben, akkor mondhatod nekik, hogy: „- Távozzatok gondolatok!”. Bármit megkérhetsz, hogy távozzon belőled és te hagyd, hogy tovatűnjenek. Ne feledd, hogy aki kér, az kap.

5. Ha nagyjából ellazultál testileg és agyilag is, valamint nagyjából megszűntek a zavaró tényezők, akkor elkezdhetsz összeolvadni az univerzummal. Próbálj meg a lehető legnagyobb mértékben nyitott lenni és minden porcikáddal átérezni, hogy te és az univerzum egyek vagytok. Egy csepp az óceánból elmondhatja magáról, hogy ő az óceán. Nyisd ki az érzékeidet a lehető legnagyobb mértékben.

6. Szinte alig maradt további teendő. Azonban csak szinte. Vissza- és visszakanyarodhatsz a lazulásokhoz és a nyitottságod is fokozhatod. Bárki mondhatja a következőt: - Atyám, mutasd meg, amit látnom kell. Eközben próbáld meg átélni a lehető legnagyobb alázatot. A hívő embernél ez a mondat nem okozhat problémát. Aki nem hívő, az Atyának nevezheti az univerzumot. Az univerzum által születtél meg, tehát végső soron Atyának is nevezhető.
A legfontosabb ebben a részben, hogy hagyd megtörténni azt, ami meg akar történni. Ehhez alázat szükséges. Fogadd el a dolgokat úgy, ahogy vannak. Eközben viszont legyél éber és figyelj. Ez a figyelem ne legyen irányító erejű, hanem csak passzív módon figyelj, azaz érzékelj. Add át magad a történéseknek.

Ha jól csinálod, akkor ebben az elmélyült szakaszban már érdekes dolgok is történhetnek veled. Az élmények esetenként túláradó boldogságérzettel is társulhatnak vagy például a csukott szemed ellenére úgy érezheted, hogy látsz dolgokat. Ezeknek az élményeknek a felfedezését egy hatalmas kalandnak is megélheted és szép lassan kialakulhat benned egy vágy, hogy rendszeresen gyakorold ezt a tevékenységet. Elegendő tapasztalattal a tested, elméd ellazítását, valamint az összeolvadást és az érzékek nyitását séta közben is megélheted.

 

Én kb. 2022 közepétől kezdtem el felfedezni ezt a gyakorlatot, amit a hívők imaként is megélhetnek, hiszen ez a gyakorlat közelebb vihet a teremtőhöz.

Nem vagyok a meditáció mestere. Azért írtam le az általam gyakorolt módszert, hogy te is boldogabb életet élhess. Az alázat ilyen formában történő gyakorlásával csökkenhetnek benned is az indulatok és növekedhet benned is a tisztelet és a szeretet érzése, majd ezek átcsaphatnak olyan fajta boldogság érzésbe, amiről nem is sejtetted, hogy létezik.

 

Talán rövidnek fogod találni ezt a leírást, de a lényeg benne van. Az élményeimet nem tudom szavakba önteni.

 

 

Oldalak:

Főoldal

Logika

Érdekes kérdések

Életszemlélet

Meditáció

Egyéb gondolatok

Változások jegyzéke